Strani državljani vlasnici nekretnina u RH

  1. Prije se moglo preko registrirane tvrtke - pravne osobe kupiti nekretninu. Poslije su pretpostavljam prebacili na sebe.

  2. Susjed Austrijanac na Krku je vlasnik stana pored mene od 2006. Upisan u zemljišnim knjigama (provjerio) sve uredno. Nema rodbine niti je porijeklom iz HR. Ljetovao je dugo godina i odlučio kupiti svoje

  3. Cesi su vlasnici nekretnina tu jos od 30.-tih godina, inace pioniri turizma kod nas. Dok su oni dolazili ljetovat kod nas i gradili nekretnine, mi smo jos prali magarad samo u moru i cudili se sta idu u slanu vodu. Imas dokumentarac na youtubeu, zove se "vase more, nase more"

  4. Pa strani državljani uz zadovoljenje određenih uvjeta ili čak bez uvjeta (ovisno o državljanima koje zemlje se radi) većinom mogu bez problema stjecati nekretnine u RH. Osim npr. ako su iz države u kojoj mi ne bi imali to pravo.

  5. Jedva čekam da se uvede porez na nekretnine pa da stranci moraju početi plaćati za svoje vikse.

  6. A viš mene zanima tko ne smije kupiti nekretninu bez neke dozvole. Smiju li to samo državljani EU-a ili? Smiju li Ukrainci? (često me pitaju izbjeglice) Smiju li bilo koji neeuropejci i kako? Znam da Rusi isto kupuju štošta na morju, ali ne znam kakav im je njima postupak.

  7. Mislim da stranci mogu kupiti nekretnine u RH ako kupuju "preko firme". Ali ubrzo (mislim kroz godinu - dvije) da će moći i kao obične, fizičke osobe to raditi. Kao npr. Nijemac otvori firmu, kupi nekretninu i to je to. I vjerojatno postoji neki zakon da kroz par godina može prenijeti tu istu nekretninu na sebe, zatvori firmu i riješeno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may have missed